lauantai 30. tammikuuta 2016

Suomen lämpömittarihistoria

Kotimaamme lämpötilat kiinnostavat monia ja miten mahdollinen lämpeneminen meillä vaikuttaa. Ilmatieteen laitoksella on varsin hyvä sivusto Suomen lämpötiloista lämpötilamittareilla suoritettujen mittausta historian puitteissa (Ilmatieteen laitos: Suomen ilmasto on lämmennyt).


Näistä käyristä näkee selvästi, että 1800-luvun alkupuolelta alkaneiden mittausten puitteissa keskilämpötila on noussut Suomessa muutaman asteen. Toisaalta lämpeneminen tapahtui melko jyrkästi 1870-1930 välillä eli 60 vuoden aikavälillä. Nousu 1930-2015 välillä eli seuraavan 85 vuoden aikana sen jälkeen on lähes olematon Helsingin, Jyväskylän ja Sodankylän mittauksissa. Lisäksi tulee huomioida kaupungin aiheuttama lämpösaarekeilmiö eli lämpeneminen on pienempää kuin kuvasta näkyy (Linkki, Linkki, Linkki).

Aiheesta lausutaan tavallisen median puolella aika raflaavia lausuntoja. Median kautta aiheessa keskustelua häiritsee jonkinlainen kilpalaulanta: uuden lausunnon pitää aina olla edellisiä räväkämpi tai se ei nouse esiin. Mediassa mikään ilmiö ei meinaa kestää aikaa ilman, että keskusteluun lisätään superlatiiveja ja huudetaan kovempaa, jotta saadaan oma viesti viestimissä läpi. Tällöin keskustelu mediassa erkanee todellisuudesta. Aihetta on eräänlaisen vastamedian vinkkelistä kommentoinut esimerkiksi Ilmastorealismia- (Ilmastorealismia: Julkisen mittausdatan taivuttelu on vaikea laji jopa yksikön päällikölle) ja Ilmastotiede-blogit (Ilmastotiede: Taalaksen ilmastotieto vs IPCC), (Ilmastotiede: Taalas vs Tiede, Toinen erä).

Suomen vuosi 2015 oli karkeasti yhtä lämmin kuin vuosi 1938 (Ilmastorealismia: Oliko vuosi 2015 Suomen mittaushistorian lämpimin?). Ihmisen aiheuttamat hiilidioksidipäästöt ovat noin 90%:sesti syntyneet pääosin lämpimän 1930-luvun jälkeen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti