lauantai 30. tammikuuta 2016

Suomen ilmasto ja puut

Suomessa on pitkä historia metsien ja puiden tutkimisessa. Suomen Lapista on professori Matti Erosen 1970-luvulla aloittaman työn tuloksena koostettu 7 640 vuoden mittainen, vuodentarkka männyn lustokronologia. Maailman pisimpiin lukeutuva aikasarja ulottuu lähes viimeisimpään jääkauteen (Dimensio 2012/02: Jääkauden jälkeiset ilmaston muutokset ja niiden syyt puiden kertomina).  Pohjoisessa hallitseva ilmastosignaali on kasvukauden lämpötila; etelän puulustot kertovat sade- ja kuivakausista.

Metlan pitkän linjan tutkijan Mauri Timosen pitkähkö mutta selkeästi kirjoitettu kalvosarja kuvaa aiheessa tehtyjä tutkimuksia: miten puiden kasvu ja metsien levinneisyydet ovat kehittyneet vuosisatojen aikana Suomessa (Mauri Timonen: Katsaus Suomen ilmaston kehitysnäkymiin).

Esimerkkinä kansantajuisesta kuvasta alla mäntymetsien rajat eri aikajänteiltä. Tutkijat toteavat, että mänty saavutti laajimman levinneisyytensä 8300 - 4000 vuotta sitten, jolloin heinäkuussa oli vähintään 2,6 astetta nykyistä lämpimämpää ja mäntymetsiä 13 000 neliökilometriä nykyistä enemmän. Noin 3000 vuotta sitten ilmasto oli viilennyt 0,8 asteella ja metsät vähentyneet 2500 neliökilometrillä.

Mauri Timonen sivu 37 (PDF)

Linkkejä aiheeseen liittyen:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti